Klauzula informacyjna dla osób składających oświadczenia majątkowe.

KLAUZULA INFORMACYJNA DLA OSÓB SKŁADAJĄCYCH OŚWIADCZENIA MAJĄTKOWE

Zgodnie z art. 13 ust. 1i 2  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) dalej „RODO” informuję, iż:

1. Administratorem Państwa danych osobowych przetwarzanych w Urzędzie Gminy Suwałki jest Wójt Gminy Suwałki. Adres kontaktowy: 16-400 Suwałki, ul. Świerkowa 45, tel. 875659355, e-mail: sekretariat@gmina.suwalki.pl
  1. W sprawie ochrony danych osobowych, osoby, których dane dotyczą mogą kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, Urząd Gminy Suwałki, ul. Świerkowa 45, 16-400 Suwałki, tel. 875659355, e-mail:iod@gmina.suwalki.pl.
  1. Podstawą prawną przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO oraz art. 24 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym, w celu wykonania obowiązku prawnego związanego z przyjmowaniem, analizą, przekazywaniem do właściwych organów i instytucji oraz publikacją oświadczeń majątkowych.
  1. Odbiorcami Państwa danych osobowych będą podmioty ściśle określone przepisami prawa, a jawna część oświadczenia majątkowego (część A) będzie publikowana w Biuletynie Informacji Publicznej na podstawie art. 24i ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym oraz ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej.
  1. Pozyskane dane będą przechowywane przez okres 6 lat, a po tym okresie – brakowane oraz usuwane z Biuletynu Informacji Publicznej.
  1. Przysługuje Państwu prawo do żądania od Administratora: dostępu do danych osobowych dotyczących osoby, której dane dotyczą (art. 15 RODO), prawo do sprostowania danych (art. 16 RODO).
  1. Przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi na realizowane przez Administratora przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (na adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa), jeżeli Pani/Pana zdaniem przetwarzanie danych osobowych odbywa się z naruszeniem obowiązujących przepisów.
  1. Podanie danych jest obligatoryjne. Sankcje za niepodanie danych, bądź podanie nieprawdy zostały określone w art. 24 k i 24l ustawy o samorządzie gminnym. Niepodanie danych skutkuje niedopełnieniem obowiązku wynikającego z ustawy.
  1. Państwa dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, o którym mowa w art.22 ust. 1 i 4 RODO.

Metryka strony

Udostępniający: Samorząd Gminy Suwałki