Zarządzenie nr 319/21 Wójta Gminy Suwałki z dnia 2021-09-27 w sprawie w sprawie odwołania Pani Zdzisławy Milewskiej ze stanowiska dyrektora Szkoły Podstawowej im. 2 Pułku Ułanów Grochowskich w Przebrodzie

Numer zarządzenia 319/21
Z dnia 2021-09-27
W sprawie w sprawie odwołania Pani Zdzisławy Milewskiej ze stanowiska dyrektora Szkoły Podstawowej im. 2 Pułku Ułanów Grochowskich w Przebrodzie

Zarządzenie Nr 319/21

Wójta Gminy Suwałki

z dnia 27 września 2021 roku

Na podstawie art. 30 ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym  ( Dz. U. z 2021 r. poz. 1372 ) oraz art. 66 ust. 1 pkt 1 lit a w związku z art. 29 ust. 1 pkt 2 ustawy  z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe ( Dz. U. z 2021 r. poz. 1082) zarządzam, co następuje:

• 1. 1. W związku ze złożoną w dniu 23 września 2021 roku rezygnacją z pełnienia funkcji dyrektora odwołuję Panią Zdzisławę Milewską ze stanowiska dyrektora Szkoły Podstawowej im. 2 Pułku Ułanów Grochowskich w Przebrodzie z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia, który upłynie w dniu 31 grudnia 2021 roku.
  1. Jednocześnie uwzględniając wniosek Pani Zdzisławy Milewskiej z dnia 23 września 2021 roku wyrażam zgodę na skrócenie okresu wypowiedzenia, który upłynie dnia 27 grudnia 2021 roku.
  • 2. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.

Uzasadnienie

do zarządzenia nr 319/21

Wójta Gminy Suwałki z dnia 27 września 2021 roku

W dniu 23 września 2021 roku Pani Zdzisława Milewska złożyła rezygnację pismem z dnia  23 września 2021 roku z pełnienia funkcji dyrektora Szkoły Podstawowej im. 2 Pułku Ułanów Grochowskich w Przebrodzie. W tej sytuacji na podstawie art. 66 ust.1 pkt 1 lit. a  ustawy  z dnia  14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe ( Dz. U. z 2021 r. poz. 1082) organ, który powierzył nauczycielowi stanowisko kierownicze w szkole odwołuje nauczyciela ze stanowiska kierowniczego w razie złożenia przez nauczyciela rezygnacji, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem, które upłynie  w dniu 31 grudnia 2021 roku.

Jednocześnie uwzględniając wniosek Pani Zdzisławy Milewskiej z dnia 23 września 2021 roku Wójt Gminy Suwałki wyraża zgodę na skrócenie okresu wypowiedzenia, który upłynie dnia 27 grudnia 2021 roku.

………………………………

(podpis i pieczęć Wójta)